joi, 31 martie 2011

miercuri, 30 martie 2011

5 Locuri de vizitat in Cluj-Napoca





1.GRADINA BOTANICA

Apartinand de Universitatea Babes-Bolyai,Una dintre cele mai mari gradini din Europa,Gradina Botanica din Cluj-Napoca este frumos amenajata,un spatiu unde te poti rataci in voie ,precum intr-un parc imens,cu numeroase specii de plante exotice. 

 

2.CETATUIA

Puteti admira privelistea orasului de pe Cetatuie,daca aveti energia necesara sa urcati cele 300 de trepte ca apoi sa va trageti sufletul pe terasa de langa hotelul Belvedere ,deasupra agitatiei urbane si aglomerate din centru.
Cluj-Napoca,vedere de pe Cetatuie,Cluj(Romania)
  FOTO by VERONICA TOMA
3.PIATA MUZEULUI

sursa: clujtravel.ro
In preajma Muzeului  de Istorie, in Piata Muzeului exista o zona pietonala ,unde va puteti plimba ,sta la terase,asculta muzica la chitara ,sau cumpara diverse suveniruri,tot aici se afla si casa lui Matei Corvin,veche de 6 secole.

4.PARCUL CENTRAL

Fișier:Central Park Cluj-Napoca - the lake.jpg
Aflat intre Opera Maghiara si stadionul municipal, in apropiere de sala sporturilor, parcul e o oaza de liniste si verdeata in aglomeratia urbei; va puteti plimba pe alei sau cu barca pe lac (langa cazinoul Chios), puteti sta la o terasa pentru o bere sau o inghetata, puteti juca sah si baschet, va puteti lasa copiii sa se joace si puteti face fitness pe aparate in aer liber, inclusiv noaptea!

5.PIATA AVRAM IANCU

Piata amenajata dupa unirea din 1918, cuprinde catedrala ortodoxa construita in stil bizantin, statuia lui Avram Iancu cu o fantana arteziana muzicala langa, Teatrul National, palatul Szeky, un mic parc, iar in continuarea ei gasiti bastionul Croitorilor si o parte din zidul cetatii de odinioara.www.imageant.com

luni, 28 martie 2011

Clubul CFR 1907 Cluj SA dat în judecată pentru a opri lucrările la Parcul Feroviarilor

Astăzi, 28 martie a fost depus la Judecătoria Cluj o cerere de ordonanţă preşedinţială din partea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu prin care solicită suspendarea oricăror lucrări asupra Parcului Feroviarilor, parte a monumentului istoric “Ansamblu Urban Centrul Istoric al oraşului Cluj”, conform Listei Monumentelor Istorice din Romania, până la obţinerea autorizaţiei de construcţie necesară realizării acestor lucrări.

Sursa: www.clon.ro 

Cluj-Napoca - Amplasare Geografica

Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei, având o suprafață de 179,5 km². Situat în zona de legătură dintre Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei, orașul este plasat la intersecția paralelei 46° 46’ N cu meridianul 23° 36’ E. Se întinde pe văile râurilor Someșul Mic și Nadăș și, prin anumite prelungiri, pe văile secundare ale Popeștiului, Chintăului, Borhanciului și Popii. Spre sud-est, ocupă spațiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind înconjurat pe trei părți de dealuri și coline cu înălțimi între 500 și 825 metri. La sud orașul este străjuit de Dealul Feleac, cu altitudinea maximă de 825 m, în vârful Măgura Sălicei. La est, în continuarea orașului, se întinde Câmpia Someșană, iar la nordul orașului se află dealurile Clujului, cu piscuri ca Vârful Lombului (684 m), Vârful Dealul Melcului (617 m), Techintău (633 m). Înspre vest se află o suită de dealuri, cum ar fi Dealul Hoia (506 m), Dealul Gârbăului (570 m) ș.a. Odinioară în afara orașului, acum în interior însă, se află dealul Calvaria și dealul Cetățuia.
Cluj-Napoca, văzut de pe Dealul Feleacului
Prin municipiul Cluj-Napoca trec râurile Someșul Mic și Nadăș, precum și câteva pâraie: Pârâul Țiganilor, Canalul Morilor, Pârâul Popești, Pârâul Nădășel, Pârâul Chintenilor, Pârâul Becaș, Pârâul Murătorii.
Zona din jurul orașului este în mare parte acoperită cu păduri și ierburi. Pot fi găsite plante rare cum ar fi păpucul doamnei, stânjenelul, căpșunica, șerparița ș.a. Există două rezervații botanice cunoscute - Fânațele Clujului și Rezervația Valea Morii. În pădurile din jurul orașului (cum ar fi Pădurea Făget sau Pădurea Hoia) trăiește o faună diversificată cu specii precum porcul mistreț, bursucul, vulpea, iepurii, veverițele. În rezervația Fânațele Clujului trăiesc exemplare de viperă de fânață, o specie destul de rară. O floră foarte bogată se găsește și în interiorul orașului la Grădina Botanică, loc în care și-au găsit adăpostul și unele specii de animale.
Clima Clujului este plăcută, de tip continental moderată. Este influențată de vecinătatea Munților Apuseni, iar toamna și iarna resimte și influențele atlantice de la vest. Trecerea de la iarnă la primăvară se face, de obicei, la mijlocul lunii martie, iar cea de la toamnă la iarnă în luna noiembrie. Verile sunt călduroase, iar iernile în general sunt lipsite de viscole. Temperatura medie anuală din aer este de cca 8,2 °C. Temp. medie in ianuarie este de - 3 °C, iar cea a lunii iulie, de 19 °C. Temp. minimă absolută a fost de - 34,5 °C (înregistrată în ianuarie 1963), iar maxima absolută, de 38,5 °C (înregistrată în august 1952). Media precipitațiilor anuale atinge 663 mm, cea mai ploioasă lună fiind iunie (99 mm), iar cea mai uscată, februarie (26 mm). În ultimii ani, se observă faptul că iernile devin din ce în ce mai blânde, cu temperaturi care rareori scad sub - 15 °C și cu zăpadă din ce în ce mai puțină. Verile sunt din ce în ce mai calde, crescând numărul de zile tropicale (în care maxima depășește 30 °C).
Zona metropolitană Cluj-Napoca este o unitate teritorială de planificare, compusă din comunele Apahida, Cojocna, Suatu, Căianu, Jucu, Pălatca, Cluj, Bonțida, Dăbâca, Borșa, Chinteni, Aluniș, Cornești, Panticeu, Vultureni, Așchileu, Sânpaul, Baciu, Gârbău, Aghireșu, Căpușu Mare, Gilău, Florești, Săvădisla, Ciurila, Feleacu, Aiton, Recea-Cristur și municipiul Cluj-Napoca, principalul pol de dezvoltare al acestei unități.[9]

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca#Geografie

Cluj-Napoca - Inima Transilvaniei


Acest blog isi propune sa puna in valoare toate frumusetile, atractiile turistice, noutatile din Cluj-Napoca.
Veti fi tinut la curent cu toate evenimentele din oras, stirile importante precul si alte chestii de interes general.












Sursa foto: Chris Nemes